Sait Faik’in sanatı gençlerin eserleriyle yaşayacak
4 mins read

Sait Faik’in sanatı gençlerin eserleriyle yaşayacak

Türk Edebiyatında Sait Faik Abasıyanık Eserleriyle Yaşayacak

SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ı anmak ve eserlerini daha yakından tanımak amacıyla “Türk Edebiyatında Sakarya: Sait Faik” adlı bir söyleşi düzenledi.

Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, akademisyen Prof. Dr. Engin Yılmaz ve şair Ercan Yılmaz, ünlü hikayeci Sait Faik’in hayatını, eserlerini ve Sakarya’yla olan ilişkisini katılımcılarla paylaştı.

Söyleşi ve ödül törenine çok sayıda edebiyatseverin yanı sıra Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Alpay Şirin ve Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Muhammed Alemdar da katıldı.

Prof. Dr. Yılmaz, Sait Faik’in edebiyatındaki derin yorumlara vurgu yaparak, “Hikayeleri, okuyucuyla güçlü bir bağ kurar. Sıradan bir nesne bile anlam taşır ve okuyucuya hissettirir. Onun anlatımı o kadar içsel ki, hikayelerini zihninizde canlandırarak büyülü atmosferinden çıkmak istemezsiniz” dedi.

Sait Faik’in Yaratma Tutkusu ve Yazma Coşkusu

Yazma süreci hakkında detaylar paylaşan Yılmaz, Sait Faik’in “Nasıl yazıyorsunuz?” sorusuna “Ben iki ayağım bir pabuçtayken yazarım” şeklinde cevap verdiğini belirtti. Bu ifadenin dağınık yazma anlamına gelmediğini, tam aksine yaratma tutkusunu ve yazma coşkusunun derinliğini ifade ettiğini söyledi.

“Sait Faik, Bu Şehrin Markasıdır”

Şair Ercan Yılmaz, Sait Faik’in Türk edebiyatı kadar dünya edebiyatı için de önemli bir figür olduğunu dile getirerek, “Sait Faik, bu şehrin markasıdır. Türkiye’de değil, dünya çapında bir hikayeci olarak tanınır. İnsanların iç dünyasını, sıradan gibi görünen olayları ustalıkla anlatır” şeklinde konuştu.

“Ayrıntılarda Kaybolursunuz…”

Sait Faik’in hikayeciliğine vurgu yapan Yılmaz, “Onun hikayelerinde ayrıntılarda kaybolursunuz ve hikaye bittiğinde o ayrıntıları zihninizde canlandırırsınız. Bu, hikayeciliğin büyüsüdür. Sait Faik, sıradan bir sahneyi bile öyle betimler ki, o sahne size ömür boyu iz bırakır” diye ekledi.

Sait Faik’in Hikayeciliğinde Derinlik

Söyleşi sırasında katılımcılar, Sait Faik’in hikayeciliğindeki derinlikleri keşfederken, Sakarya’nın edebiyat tarihinde bir yolculuğa çıktılar.

Programda ayrıca Uluslararası Sait Faik Abasıyanık Hikaye Yarışması’nın 3. dönem kazananlarına plaketler ve hediyeler verildi.

“Kuşlar” temasıyla düzenlenen yarışmaya 284 kişi katılmış ve en iyi hikayeler seçilmişti.

Kazananların Listesi

Birincilik ödülünü Fatma Ünsal’ın “Hikaye Satıcısı”, ikincilik ödülünü Hatice Meraklı’nın “Alaca Saksağan”, üçüncülük ödülünü ise Anıl Topçu’nun “Ol” hikayesi kazandı.

Mansiyon ödüllerini kazananlar şunlar: Mehmet Murat Mıhcıoğlu “Savaş Güvercinleri”, Şeyda Başer Eroğlu “Anneler, Kuşlar ve Badem Parmağı”, Buket Uçar “Ben Bilmem Annem Bilir”, Hakan Yaşar “Papağan Donu” ve Ayşenur Çakmak “Kiminse”

Gelecek Nesiller İçin Yaşatılacak

Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Sait Faik Abasıyanık Hikaye Yarışması’nın 4. dönemini düzenleyerek, Sakarya’nın önemli ismi Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerini gençler aracılığıyla gelecek nesillere taşımak amacını güdüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir